Ventilatie

Is uw ventilatiesysteem al eens gereinigd?

ventilatie-afbDe woningen worden tegenwoordig zo luchtdicht gebouwd dat, wil men voldoende ventileren, mechanische ventilatie toegepast moet worden. Een gezin van twee personen produceert per week ongeveer 40 liter vocht door ademen, wassen, koken, afwassen, douchen, planten etc. Veel producten zoals tapijt, muurverf, textiel, drukwerk etc. bevatten schadelijke stoffen voor de gezondheid. Al het vocht en de geurstoffen moeten uit de woning worden verwijderd. Een goed functionerend ventilatiesysteem doet dit voor u.

Vaak is de ventilatiebox op zolder in de woning gemonteerd. Door middel van metalen ventilatiekanalen wordt de lucht afgezogen uit bijvoorbeeld de badkamer, het toilet en de keuken. In de keuken wordt de lucht afgezogen via een motorloze afzuigkap en/of via een afzuigunit. Indien uw ventilatiesysteem niet door vervuiling in zijn werk wordt belemmerd, worden vocht en nare geurtjes binnen een redelijke termijn verwijderd. In de praktijk is echter gebleken dat na ongeveer 2 jaar de vervuiling voor een capaciteitsverlies van 20-30% zorgt.

Een gezondheidsrisico

Ventilatiesystemen bieden een ideale voedingsbodem voor bacteriën, virussen en schimmels. Last van de luchtwegen, continue hoofdpijn en misselijkheid zijn vaak klachten als gevolg van een niet goed onderhouden ventilatiesysteem.

Brandgevaar

Afzuigsystemen en ventilatiekanalen die door vet worden vervuild, vormen een verhoogd brandgevaar in woningen.

Besparing energiekosten tot wel €60,- per jaar

Sterk vervuilde ventilatiekanalen verhogen de stromingsweerstand, veroorzaken een verhoogd energiegebruik en verminderen de capaciteit van de installatie. Een regelmatige reiniging verbetert de luchtkwaliteit plus het verhoogt de levensduur van het systeem en bespaart tevens energie.

Dus investeer in het reinigen van uw ventilatiekanalen en geef u en uw kostbare woning een gezonde lucht.

Wanneer is uw ventilatiesysteem voor het laatst gereinigd? Misschien zelfs nog nooit.

Onderhoud advies

Het is aanbevolen uw gehele systeem eens in de 5 à 10 jaar vakkundig te laten reinigen. Dat wil zeggen: de luchtkanalen, ventilatormotor en de afzuigroosters reinigen inclusief controle op correcte werking van het systeem. Dit voor een optimale zuigkracht en behoud van de ventilatormotor.

Werkwijze

Bij een bezoek van ons zullen wij het werk als volgt gaan uitvoeren:  verwijderen ventilatieventielen in alle ruimtes waar deze zich bevinden;  afzuigunit (1100m3 /uur) aansluiten op ventilatie-opening in bv. toilet;  reinigen van de kanalen dmv roterende borstel op flexibele as;  reinigen mechanische ventilatiebox;  reinigen ventilatieventielen;  meten luchtflow mbv digitale luchtflowmeter;  controle ventilatiesysteem op juiste werking.

Prijzen

Eengezinswoning (2 etages) : prijs op aanvraag
Appartement (1 etage) : prijs op aanvraag